Андрей Опарин обясни, че човешкият мозък е устроен така, че при

...
Андрей Опарин обясни, че човешкият мозък е устроен така, че при
Коментари Харесай

Стоматолози предупреждават, че стресът влошава състоянието на зъбите

Андрей Опарин обясни, че човешкият мозък е организиран по този начин, че при стрес предава нервни импулси на мускулите и те стартират да работят интензивно

Стресът разболява и съвсем всички заболявания са от нерви, споделят хората. Вярно или не, ние не се наемаме да кажем. Но, при всички положения опънатите нерви не са добре за никого. Как стресът въздейства върху здравето на зъбите? Андрей Опарин, зъболекар от интернационална класа, отговори на този въпрос на Passion.ru, съобщи.

Стоматологът изясни, че човешкият мозък е организиран по този начин, че при стрес предава нервни импулси на мускулите и те стартират да работят интензивно. Резултатът е хипертония. В стоматологията най-често този развой визира дъвкателните мускули. Всички мускули, които са виновни за придвижването на челюстите ни, с хипертонус не престават да работят интензивно освен денем, само че и през нощта, когато пациентът спи.

„ Мускулният хипертонус през нощта води до несъзнателно притискане на зъби и бруксизъм, тъй като всички защитни механизми – така наречен проприорецептори, които ни пречат да стискаме зъби прекалено много – не са толкоз дейни през нощта. Ето за какво пациентът в съня може даже да счупи емайла на зъба заради тежък бруксизъм. Както и в резултат на това зъбите да се изтрият. Най-често стоматолозите се сблъскваме точно с такива случаи “, изясни Опарин.

Износване се получава и в темпоромандибуларните стави, добави ортодонтът. В резултат на това поражда дисфункция - появяват се щракания, ставите не работят вярно или се задръстват, ексудират се хрущялни структури и ставни капсули, които непрекъснато поемат тези въздействия и натоварвания.

„ Хипертоничният мускул, който поражда заради непрекъснат продължителен стрес, може да аргументи признаци на болежка. Пациентът стартира да се оплаква от разнообразни типове болежка в слепоочията и тилната област “, заключи лекарят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР